четверг, 19 марта 2020 г.

ОРГАНЕЛИ КЛІТИН


Дистанційне навчання

5 клас

Тема  Планета Земля як середовище життя організмів 


Урок КЛІТИННА БУДОВА ОРГАНІЗМІВ

Одного разу жінка німецького лікаря Роберта Коха Емма подарувала йому на день народження незвичний подарунок. Цей дарунок жінки визначив його подальші наукові досягнення. Невдовзі йому дуже пощастило: він став лауреатом Нобелівської премії, його ім’ям було названо бактерію — збудника туберкульозу. Чи здогадались ви, що по-дарувала Коху його жінка? (Мікроскоп.) 


1. Організми. Властивості живих організмів: дихання, живлення, ріст, розвиток, подразливість.





2. Клітина, її будова та функції.
(а) Слово вчителя; б) демонстрація клітини під мікроскопом.
Клітина (від латин. cellula — комірка) — це структурно-функціональна одиниця всіх живих організмів, для якої характерний обмін речовин та здатність до відтворення. Клітині притаманні всі властивості живих організмів, тому вона може бути окремим організмом (одноклітинні організми).
Клітина вивчає окремий розділ біології, який називається цитологія.
Вперше термін «клітина» увів англійський вчений Роберт Гук, який побачив під мікроскопом, що корковий шар деревної кори дуба складається з «комірок» — клітин.
Від навколишнього середовища, яке її оточує, клітина відмежована оболонкою. Оболонка захищає клітину і крізь неї відбувається обмін речовинами клітини з навколишнім середовищем.
Кожна клітина має органели — структурні елементи.

Центральною і найголовнішою органелою клітини є ядро.
Ядро — це найпомітніша і найбільша органела клітини, яка першою привернула увагу дослідників. Клітинне ядро відкрито в 1831 році шотландським ученим Робертом Брауном. Його можна порівняти з комп’ютером, який зберігає, обробляє і передає до цитоплазми величезну кількість інформації. Ядро зберігає спадкову ін-формацію та регулює процеси життєдіяльності клітини.

Цитоплазма являє собою в’язку рідину, яка заповнює внутрішній вміст клітини. У цитоплазмі розташовані всі органели. Цитоплазма на 90 % складається з води.
Лізосоми — це органели (пухирці), які розщеплюють непотрібні речовини, беруть участь у травленні клітини.
Рибосоми — це такі собі станції технічного обслуговування. Вони зчитують певну інформацію, на основі якої можуть полагодити ту чи іншу органелу або навіть побудувати нову клітину.
Мітохондрії — це енергетичні станції клітини, у них виробляється енергія, яка необхідна клітині для життя.
Комплекс Гольджі та ендоплазматична сітка здійснюють транспортні комунікації в клітині.
У клітин різних організмів існують і інші органели.

3. Види клітин.
(а) Слово вчителя; б) складання схеми.)
У залежності від наявності ядра клітини поділяють на ядерні (клітини грибів, рослин, тварин) та без’ядерні (клітини бактерій).

Будова клітин також відрізняється в організмів, які належать до різних царств.

Наприклад, клітини бактерій не мають ядра.
Бактеріальні, рослинні клітини та клітини грибів окрім оболонки, мають щільну клітинну стінку. Тваринні клітини вкриті тонкою оболонкою — глікокаліксом, який здатний розтягуватись, завдяки чому їхні клітини можуть змінювати свою форму.

Також клітини рослин мають пластиди. Пластиди бувають трьох видів: хлоропласти (зелені) — у них відбувається фотосинтез, хромопласти (яскраво забарвлені) — вони надають забарвлення квітам та плодам, лейкопласти (безбарвні) — запасають поживні речовини.
Вакуолі — органели, характерні для клітин грибів та рослин. Це великі порожнини, заповнені розчином (водою, з розчиненими в ній поживними речовинами).
Також у клітинах запасаються різні речовини. Наприклад, запасною речовиною грибів і тварин є глікоген, а рослин — крохмаль.

Комментариев нет:

Отправить комментарий